fbpx

TALVEN ATERIAT OVAT TUHTEJA JA LÄMMITTÄVIÄ

Mainoskin sen jo sanoo: ”hyvä ruoka, parempi mieli”. Talvella onkin erityisen tärkeää huolehtia siitä, että saat ravinnosta riittävästi energiaa ja lämpöä kehoosi. Siispä lyhyesti ja ytimekkäästi: Syö kunnolla, unohda dieetit! Talven ateriat ovat tuhteja ja lämmittäviä. Keskity siis näännyttävien dieettien sijaan aterioidesi terveellisyyteen. Käytä hyvälaatuisia terveellisiä rasvoja ja hiilihydraatteja. Ulkoilu ja oleskelu kylmässä säässä kuluttaa paljon energiaa. Parhaita energiaa ja lämpöä antavia ruokia ovat: haudutetut padat, lämmittävät keitot, pavut ja linssit sekä paahdetut juurekset. Käytä basilikaa ja mustapippuria lisätäksesi ruokien lämmittävyyttä. Talven ateriat sisältävät tulisia mausteita, kuten valkosipuli, inkivääri ja neilikka.

Punajuuri ja merilevä puhdistavat verta ja tukevat munuaisten toimintaa. Kuivattua merilevää löydät kätevästi luontaistuotekaupoista. Myös vihreät viinirypäleet toimivat veren puhdistajina. Täältä löydät herkullisia talvisia vegaanisia reseptejä ja täältä hieman perinteisempiä talven ruokia.

JOKANAISEN JA MIEHEN RAVINTOVINKIT TALVEEN

  • Vältä myöhään illalla syömistä. Talvisin mennään usein aikaisemmin nukkumaan ja silloin kehon pitäisi levätä, ei sulatella ruokaa.
  • Jätä jäiset juomat ja ruuat keväämmäksi, munuaisesi kiittävät.
  • Ole tarkkana suolan kanssa. Talvella tekee usein mieli suolaista ruokaa ja sitä tulee lisättyä herkästi ruokiin liian kanssa. Muista, että eritoten Soya- ja Miso-kastikkeet sisältävät runsaasti suolaa. Kohtuullinen suolan käyttö tukee munuaisia, mutta liika suola kääntää vakkakupin väärin päin.
  • Suosi alkalisoivia ruokia ja vältä liiallista hapokkaiden ruokien syömistä. Useimmat niistä ruoista, joita syömme päivittäin, ovat itse asiassa liian hapokkaita ollakseen terveellisiä. Suola, rasva, teollisesti prosessoidut ruoat, leivonnaiset… Hapokkaat ruuat tuottavat happoja, jotka saavat lihaksistomme kireäksi ja tunkeutuvat soluihimme. Kehon liiallinen happopitoisuus vaikuttaa terveyteemme negatiivisesti. Sisällytä ruokavalioosi alkalisoivia eli emäksisiä ruokia kuten, hedelmät, vihannekset, juurekset, linnut, hummus ja peruna.
  • Syö ja juo vähemmän: sokeri, kahvi, liika suola, alkoholi, prosessoidut ruoat, säilykkeet ja lisäaineet
  • Syö ja juo enemmän: äyriäiset, kalat erityisesti lohi, lammas, riista, juurekset, pavut, linssit, kirsikka, vadelma, rypäleet, vihreä tee ja vesi
  • EI laihdutuskuuria nyt! Kiinnitä sen sijaan huomiosi ravinnon puhtauteen ja terveellisyyteen. Paastojen ja kaalikeittokuurien aika on sitten keväämmällä.
  • Älä napsi joulusuklaiden jämiä. Tätä on todella vaikea noudattaa ainakin itseni kohdalla 😊 Joulu jää herkästi ”päälle” suklaiden osalta, tunnustan. Liika sokeri saa kuitenkin luut kolottamaan. Eli sokeri vaikuttaa negatiivisesti luustoomme.
  • Napostelu kuriin! Joulun ja välipäivien aikana on tullut naposteltua kaikenlaista ennen ja jälkeen ruokailun. Nyt sille olisi  syytä laittaa piste. Rytmitä myös nesteen nauttimista ateriallasi siten, että juot mieluusti ennen ja jälkeen aterian. Aterian aikana nautittu neste laimentaa ruuansulatusnesteitä.

TALVEN ATERIAT KRUUNAA TUULEN PALATSI

Missä maassa se on? Mitä siellä tapahtuu? Onko se jotain syötävää? Tuulen Palatsia ei tarvitse lähteä etsimään kovin kaukaa. Se on lähempänä kuin arvaatkaan, nimittäin sinun niskassasi. Niskan keskilinjalla, syvennyksessä heti kallonreunan alapuolella kts. kuva .

Tuulen Palatsi on akupiste, jota painamalla voidaan rentouttaa jännityksiä, vähentää päänsärkyä, niskan jäykkyyttä ja huimausta. Lisäksi se edistää elinvoimaa koko kehossa. Sillä on suora vaikutus aivorunkoon kuuluvaan ydinjatkeeseen, joka säätelee autonomisen hermoston tehtäviä. Pistettä painetaan voimakkaasti hieromalla n. puolen minuutin ajan. Hyvä ruoka, hyvä mieli ja rento olo. Siitä on leppoisa talvipäivä tehty 😊

Lisää vinkkejä talven energioista löydät täältä. Muista myös talven liikuntavinkit keholle ja mielelle! Herättikö kirjoitus ajatuksia? Onko sinulla jokin hyvä talvipäivän ruokaresepti, jonka olisit valmis jakamaan?

Lähteet: Tuli Vesi Maa / Denis Vinokur ja Energy in Season / Susan Woodd & Julie Hanson

Mitä mieltä olet? Kommentoi, niin jutellaan lisää aiheesta