fbpx

TALVEN ENERGIA, KUINKA HYÖDYNNÄN SEN?

Talven energia

Talven energia kehottaa meitä mietiskelyyn ja pysähtymiseen. On aika kääntää katse omaan sisimpään, kuunnella hiljaisuutta ja löytää omat vahvuutemme. Nyt saa ihan luvan kanssa helliä omaa kehoa ja mieltä, käydä hierojalla, kylpylässä ja muissa mieluisissa hoidoissa. Talven elementti on vesi kaikissa olomuodoissaan. Talvella vesi on usein pysähtynyttä (jäätyminen), mutta toisaalta virtaavaa (jäätyneen pinnan alla). Kehomme vesipitoisuus on n. 60-70 % eli yli puolet kehostamme koostuu vedestä ts. nesteestä. Kehomme nestetasapainoa säätelevät munuaiset ja virtsarakko. Nämä sisäelimet antavat meille energiaa tahdonvoimaan, intohimon säilyttämiseen, uskoon omiin kykyihin, nokkeluuteen ja lahjakkuuden hyödyntämiseen. Kiinalaisen lääketieteen mukaisesti talvi on tämän sisäelinparin huoltoaikaa.

https://www.oloni.fi/blogi/terveet-munuaiset-vahva-luusto-ja-paksut-hiukset.html

https://www.tena.fi/artikkelit/mita-kannattaa-syoda-ja-juoda-jotta-virtsarakko-ja-munuaiset-pysyisivat-terveina

Talven energia huolto-ohjelma sisältää energisoivaa ja lämpöä tuottavaa liikuntaa kehon ja mielen hyvinvointia unohtamatta. Kokeile seuraavia vinkkejä talven energian hyödyntämiseen. Kaikki ovat toimivia, mutta voit mieluusti valita käyttöösi ne, jotka tuntuvat sinusta mielekkäiltä.

9 TALVISTA VINKKIÄ KEHOLLE JA MIELELLE

  • Pukeudu lämpimästi ja huolehdi erityisesti, että alaselkäsi on suojattu hyvin. Kylmä ”kuluttaa” munuaisia turhaan. Huolla niitä hieromalla alaselkääsi munuaisten kohdalta n. 100 kertaa päivittäin.
  • Siirrä stressitasoa nostavat elämäntapamuutokset ja rajut laihdutuskuurit myöhemmäksi. Kevättalven energia on niille paljon suotuisampi ja antaa muutoksille kestävämmän pohjan. Keskity sen sijaan nivelien voiteluun ja kehon liikkuvuuden parantamiseen. Se valmistaa kehosi paremmin vastaanottamaan suurempiakin muutoksia kevättä silmällä pitäen.
  • Lataa kehon akut lepäämällä enemmän. Järjestä itsellesi säännöllisesti päivittäiset ”tupsluurit” eli päikkärit. Käy hierojalla. Kokeile perinteisen hieronnan rinnalla vaikka kuumakivi- tai shiatsuhierontaa.
  • AAMULLA: Aloita päiväsi 5 minuutin omalla hetkellä. Suuntaa ajatuksesi positiivisiin asioihin, jotka antavat sinulle rauhallisen ja rennon tunteen. Vie itsesi hetkeksi mielipaikkaasi tai maisemaasi.
  • ILLALLA: Valitse kuluneesta päivästäsi 5 asiaa, jotka toivat sinulle iloa ja kiitä mielessäsi niistä hetkistä. Ne voivat olla ihan tavallisia arkisia asioita, kuten tuntemattoman hymy kaupan kassalla tai oven avaus toiselle työpaikalla.
  • Älä jätä asioita viime tippaan vaan opettele hallitsemaan ajankäyttöäsi.
  • Kiinnitä huomiota nauttimasi nesteen laatuun ja määrään. Vältä kylmiä juomia, koska ne jäähdyttävät munuaisiasi.
  • Huolehdi ihostasi. Talvella iho kuivuu herkästi. Kosteuttavien voiteiden sijaan voit kokeilla erilaisia iho-öljyjä. Myös ihon kuivaharjaus kuuluu talven ihon hoitoon.
  • Muista vitamiinit! Pidä huolta, että saat riittävästi laadukkaita vitamiineja sekä hivenaineita ravinnostasi. Panosta laihtudutuskuurien sijaan ruokasi terveellisyyteen ja laatuun. Kun teet sen nyt, on siitä hyvä jatkaa keväämmällä, kun kaipaat kevennystä tai painonhallintaa.
talven energia

TALVEN ENERGIAN PARHAAT LIIKUNTAMUODOT

  • Oli lajisi mikä tahansa, talven liikunnan päätavoitteena on pääoman kasvattaminen energiapankkisi tilillä. Munuaiset ovat yksi herkimmistä sisäelimistämme tähän aikaan vuodesta. Siksi kaikki harjoitukset, jotka tuottavat lämpöä ja energiaa huoltavat tätä tärkeää sisäelintämme.
  • Energian kannalta parhaimpia ja energisoivimpia liikuntamuotoja ovat: jooga, taiji, qigong, ja pilates. Jooga-lajeista erityisesti Yin-, Seasonal- ja restrotatiivinen jooga.
  • Edellä mainittujen lisäksi oivallista liikuntaa ovat myös: uinti, patikointi tai hiihto luonnossa ja erilaiset kehonhuolto-tunnit.
  • Kuntosalilla isojen painojen kanssa rehkiminen (no pain, no gain) kannattaa jättää keväämmälle. Keskity sen sijaan pienempiin painoihin ja useisiin toistoihin. Kiinnitä myös huomiota liikkeen suoritustekniikkaan. Talvella on hyvä hetki hioa tekniikka kuntoon ja panostaa kehon liikkuvuuteen.
  • Aggressiiviset ja nopeatempoiset ryhmäliikuntatunnit kannattaa vaihtaa muutamaa astetta hitaampiin versioihin. Valitse viikko-ohjelmaasi sen sijaan kehon huoltoon ja liikkuvuuteen perustuvia liikuntatunteja.
  • Jos kuitenkin kaipaat kunnon treeniä lihaksillesi, kokeile Body Pump-tuntia. Siinä tehdään useita toistoja pienemmillä painoilla
  • Nyt ei ole oikea aika rääkätä kehoaan äärirajoille vaan kohdella sitä lempeästi herkällä korvalla kuunnellen. Rajujen laihdutuskuurien ja rasvaa polttavien HIIT-harjoitusten aloitus kannattaa siirtää kevättalveen ja kevään alkuun.

Olisi kiva kuulla, miten sinä liikut talvisin? Mistä saat energiaa talven pimeisiin päiviin? Saitko kirjoituksesta jotain uusia ideoita? Lisää talvisia vinkkejä löydät täältä.

Lähteet: Energy in Season // Susan Woodd ja Julie Hanson

2 Comments

Mitä mieltä olet? Kommentoi, niin jutellaan lisää aiheesta