fbpx

TALVEN PIMEYS LATAA AKUT

talven pimeys lataa akut

Talven elementti on vesi ja väri sininen. Vesi on yhteydessä kehomme nesteisiin. Nesteet huuhtelevat aivojamme, puhdistavat mielemme ja parantaa näin muistiamme. Sininen väri yhdistetään usein viileyteen, rauhallisuuteen, puhdistumiseen ja rentoutumiseen. Kiinalaisen ajattelun mukaan Talvi alkaa 21.12. ja loppuu 21.3. kevätpäivän tasaukseen. Varsinaiset talvikuukaudet ovat tammi- ja helmikuu. Itse aloitan ns. “talviunen”jo joulukuussa. Ulkona on pimeää eikä asuinpaikkakunnallani etelä-Suomessa lumikaan valaise maisemaa. Vaikka talvi meillä usein alkaakin jo joulukuussa, joulukiireet estävät meitä huomioimasta talven hiljaisen energian. Joulustressi ei siis johdu pelkästään yltöpäisestä jouluhössötyksestä vaan myös siitä, että luonnon energia kehottaa meitä rauhoittumaan häsläämisen sijaan. Koska kuitenkin jääräpäisesti haluamme rakentaa puoli maailmaa uusiksi ihan vaan Joulun takia niin ressiähän siinä pukkaa väkisinkin. Kukapa sitä nyt kesken piparihärdellin ehtisi sohvalla pötköttelemään? Talvi on kuitenkin aika, jolloin sinun todella tulisi rauhoittua ja kerätä voimia. Sillä talvi on valmistautumista uuteen kevääseen ja samalla uuteen alkuun.

Sykli: Puhdistava kausi 21.12. – 20.3.
Sydäntalven vuodenaika alkaa vuodenkierron syklin
vaihtumisella Lepokaudesta Puhdistavaan kauteen,
joka kestää kolme kuukautta. Sisäisenä merkityksenä
puhdistava kausi valmistaa kohtaamaan kasvukauden tekemään tilaa uudelle kasvulle, joka saapuu kevätpäiväntasauksen aikaan maaliskuussa.
(Saaga Saarnisola, Luonnonpakanan vuodenkierto)

Talven hämäryydessä hellitään kehoa

Kiinalaiseen lääketieteeseen pohjautuen talvella huolletaan munuaisia ja virtsarakkoa, jotka säätelevät kehon nesteitä. Erityinen aika kiinnittää huomiota nautitun nesteen määrään ja laatuun. Loputtomalta tuntuvan pimeyden lisäksi talven kylmyys ja ajoittainen kosteus haastavat kehomme joustavuuden ja nivelten toimivuuden. Vietämme herkästi aikaa sisätiloissa ja kyyristelemme digitaalisten laitteidemme äärellä. Staattiset asennot ja ulkoilman kylmyys kangistavat niveliämme ja olo saattaa tuntua usein turhankin tukkoiselta. Talven lempeässä hämäryydessä on hyvä aika keskittyä kehon liikkuvuuteen ja niveliemme hyvinvointiin. Huolehdi siitä, että saat nukkua 1-2 tuntia pidemmät yöunet joko menemällä aikaisemmin nukkumaan tai nukkumalla myöhempään. Kiinnitä huomiota nukkumismukavuuteen. Hyvä aika tarkistaa tyynyn, peiton ja patjan tilanne.

Talven tunne on pelko

Talven tunne on pelko. On luonnollista tuntea pelkoa. Pelko on meille hyödyllinen tunne. se estää meitä tekemästä typeryyksiä ja ja suojelee meitä. Pelon vastakohta on luottamus. Sen sijaan, että pelkäisimme tulevaisuutta tai muutosta, voimme oppia luottamaan, että elämä kantaa sittenkin. Talven hiljaisina hetkinä voit yrittää tunnistaa omat pelkosi, jotka estävät sinua pääsemästä eteenpäin eli toimivat jarruna. Työstä niitä ja löydä oma luottamuksesi!

Hyödynnä lepokausi ja lataa akut

  • Vältä tiukkoja aikatauluja, agressiivisia lajeja ja rankkoja dieettejä
  • Nauti saunomisesta! Kokeile sauna-joogaa ja pulahda avantoon.
  • Pukeudu lämpimästi ja vältä erityisesti kylmiä juomia. Ne jäähdyttävät munuaisia.
  • Aloita talviaamut viiden minuutin meditaatiolla tai mindfulness-hetkellä ajatellen positiivisia asioita. Hengitä syvään kahdeksan kertaa saadaksesi energiaa päivän touhuihin.
  • Talven ruokalistaan kuuluvat hitaasti kypsytetyt ruuat, haudutetut padat ja lämpimät keitot. Vihreä, jasmiini ja inkivääritee ovat loistavia talvijuomia. Nappaa lisää ravintovinkkejä täältä
  • Talveen sopivat lajit ovat mm. Flow-Yin- ja Seasonal-jooga, Tai Chi, uinti ja Pilates perinteisiä talvilajeja kuten hiihto, luistelu ja laskettelu unohtamatta. Lähde satumaisen kauniille talviselle metsäpolulle patikoimaan tai kokeile lumikenkäilyä.
  • Talvella on hyvää aikaa huolehtia nivelten ja rangan liikkuvuudesta. Venyttelyn lisäksi voit parantaa liikkuvuuttasi huoltamalla lihastesi sidekalvoja vaikka rullaamalla.
  • Kuntosaliharjoittelussa on hyvä vähentää painoja, tehdä pidempiä sarjoja useilla toistoilla ja keskittyä itse liikkeeseen. Tunnustele, miltä kukin liike tuntuu kehossasi ja huolehdi rangastasi pitkäkestoisilla venytyksillä.
  • Talvella on hyvää aikaa huolehtia myös nivelten ja rangan hyvinvoinnista. On hyvä hetki käydä hieronnassa ja erilaisissa hoidoissa. Loistava aika käydä rentoutumassa kylpylässä tai Spa-hoidoissa. Piipahda uimahallissa, josta löytyy terapia-altaita. Pulahda poreisiin ja relaa. Nivelten hyvinvoinnissa keskitymme erityisesti niiden voiteluun. Staattisen venytyksen sijaan voit kokeilla aaltomaisia liikkeitä ikäänkuin voitelisit nikamia, niveliä ja tukikudoksia. Lopeta harjoitus aina täydelliseen rentoutumiseen. Sulje silmäsi, anna kehosi levätä, retkottaa reporankana ja nauti hiljaisuudesta.
talven pimeys lataa akut

Tutustu myös muihin talvisiin tarinoihin ja vinkkeihin. Alla sinulle loistavia ohjeita talven energian hyödyntämiseen sinun hyvinvointisi parhaaksi, ole hyvä.

Lähteet: Energy in Season Susan Woodd & Julie Hanson / Eheyttävä luonto Riitta Wahlström