KAAMOS, KAIKEN KIVAN LOPPU!
Marraskuu on perinteisesti tarkoittanut minulle elämän loppua. Minusta on aina tuntunut, että voi EI, nyt tämä homma päättyy taas tähän. Kaikki kiva on taakse jäänyttä ja edessä on vain pelkkää pimeyttä ankeudella kuorrutettuna. Edessä avautuu vain ikuinen kaamos. On kuin astuisi pimeään säkkiin ja vetäisi narut kiinni mennessään. Iso ruma kaamos on siepannut valon panttivangikseen jättäen jälkeensä loputtoman pimeyden. Opiskeltuani vuodenaikojen vaikutuksesta kehooni ja mieleeni, silmäni avautuivat ja ymmärsin, mistä tuo tunne johtuu. Marras nimittäin tarkoittaa kuolemaa ja kuoleman ennettä. Vaikka kiinalaiseen lääketieteeseen pohjautuen elämme vielä syksyn vuodenaikaa, viettivät esi-isämme marraskuussa jo neitsyttalvea. Marraskuusta alkavan neitsyttalven aikana luonto ja äiti Maa lepäävät.
Neitsyttalven aluksi heti marraskuusta alkaa puhtaalta pöydältä uusi vuodenkierto, johon voi luoda melkein mitä tahansa uutta. Tästä syystä olen nimennyt alkutalven nimenomaan neitsyttalveksi – kaikki on uutta, tuoretta ja mahdollista, kun päästää irti vanhasta ja jo aikansa palvelleesta. Sen jälkeen henkilökohtainen energia voi olla puhdasta ja kaunista kuin alkutalvinen, vielä uudelta tuntuva puuterilumi. (Saaga Saarnisola, Luonnonpakanan vuodenkierto)
HYVÄ PAHA KAAMOSMASENNUS
Media tulvii tällä hetkellä vinkkejä kaamosmasennuksen karkotukseen. Aseina voi käyttää kirkasvalolamppuja, avantouintia, liikunnan määrän lisäämistä ja ylipositiivisia voimalauseita jääkaapin oveen tällättynä. Pitääkö kaamos karkottaa? Mihin se sitten laitetaan? Jätetään jonnekin taustalle muhimaan ja odotetaan, että se purkautuu ulos jonain täysin sopimattomana ajankohtana? Voisimmeko ajatella, että kaamosmasennuksellakin on oma paikkansa tässä ja nyt. Joogassa opetetaan hiljentämään mieli, joka tahtoo kaikenlaista. Mieli tykkää, kun sitä ruokitaan erilaisilla vaihtelevilla asioilla. Hiljentymisen avulla mieli voidaan hiljentää ja puheenvuoro luovutetaan sydämelle, omalle tietoisuudelle. Oma mieleni on varsin vilkasta sorttia. Se on äärimmäisen vaihtelunhaluinen ja käsittämättömän kovaääninen. Sen hiljentäminen on usein tuskallisen vaikeaa. Kaamosmasennus on mielelle myrkkyä. Mitään ei tapahdu ja mikään ei mielen omistajaa huvita. Mielen omistaja kääntää ajatuksensa sisäänpäin ja siirtää vetovastuun sydämelleen. Mitä minä haluan? Mikä tekee minut onnelliseksi? Mieli hiljenee ja mustenee. Sydämen valo syttyy.
ENTÄS SITTEN SE PIMEYS?
”Tää pimeys on pahinta” ”Aamulla, kun heräät, on pimeetä ja kun tulet töistä on pimeetä” Parjattu pimeys, joka asiantuntijoiden mukaan onkin harvinaista herkkua. Luonnollinen pimeys nimittäin on Suomessa harvinaista. Vaikka marraskuu näyttää sysipimeältä, todellisuudessa keinovalo yltää Suomessakin lähes joka kolkkaan. Luonnollisen pimeitä alueita löytyy vain pohjoisesta. Puhutaan valosaasteesta. Valosaasteen levinneisyyttä voi tarkastella esimerkiksi lightpollutionmap.info-sivuston kartalta. Ihmisten ja eläinten rytmiä häiritsevät erityisesti yöaikaan päällä olevat keinovalot. Kaamosväsymyksen syy onkin useimmiten aamun valon puute ei niinkään illan. Illalla elimistömme erittää melatoniinia luonnollisesti pimeän tullen ja kehomme valmistautuu lepäämään. Moni on saanut apua pimeiden aamujen aiheuttamaan väsymykseensä kirkasvalolampun avulla. Itsekin omistan sellaisen. Televisiot ja älylaitteet on kuitenkin syytä sulkea hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa. Niiden valo ja ärsykkeet häiritsevät unta.
HALOO, KUULEEKO SYDÄN?!
Millä tavoin sitä sydäntä ja omaa tietoisuutta sitten voisi lähestyä? ”Meditaatio kuulostaa tylsältä ja vaikealta”.” Hiljentymisestä tulee mieleen kirkon puinen pitkä penkki.” Sydämen ääntä on vaikea kuulla, jos mieli huutelee väliin omiaan. Siksi meidän täytyy keskittyä tietoisuuteemme. Mieli poukkoilee milloin tulevassa, milloin menneisyydessä. Se käskee meitä murehtimaan tapahtuneita tai huolehtimaan tulevasta. Oma tietoisuutemme jää poukkoilevan mielen jalkoihin ja meillä on vaikeuksia elää tässä ja nyt. Olla hetkessä kiinni. Meditaatio on kauhean hieno sana, mutta yksinkertaisuudessaan se tarkoittaa tietoisuutta, olemista nyt ja tässä.
Meditaatio on siis keskittymistä ja tietoisuutta. Sitä voi harjoittaa missä vain. Kokeile vaikka!
Sydämen äärelle pääset keskittymällä hengitykseesi. Silloin keskityt automaattisesti oman hengityksesi rytmiin ja suuntaan etkä mielesi tuottamiin hälyääniin.
Kaamos on meille suomalaisille erinomainen aika harjoittaa meditaatiota, hiljentymistä, tehdä mindfulness-harjoitteita ja kuunnella luonnon hiljaisuutta. Harjoitteiden myötä kaamosmasennuksesta voi syntyä jotain uutta ja puhdasta. Jotain, mitä et ole aiemmin tullut ajatelleeksi tai jotain mitä haluaisit toteuttaa elämässäsi. Kaamos on uuden itämisen aikaa. Ajattele kasvin siementä, joka itää mullassa pimeydessä kasvaakseen vahvaksi valon määrän lisääntyessä. Mitä uutta juuri sinä haluaisit luoda? Onko mielessäsi kytenyt pitkään jonkin uuden asian aloittaminen elämässäsi? Nyt on mitä parhain aika uuden siemenen kylvämiseen.
Mitä mieltä sinä olet kaamosajasta? Onko sinun kaamosaikasi lohduttavaa, inspiroivaa vai masentavaa? Kommentoi alle ajatuksesi. Käy myös tutustumassa talven energioiden vaikutuksiin. Saat lisää vinkkejä hyvinvointisi tueksi talven vuodenaikana.