Kehon ja mielen hyvinvointi – 3 tietä tasapainoon
Haluan auttaa sinua löytämään elämääsi luonnollisen rytmin ja tasapainon Seasonalfulness-elämäntavan avulla. Antautumalla luonnon oman rytmin vietäväksi kunakin vuodenaikana pysyt terveenä ja energisenä läpi vuoden. Kaikki, mitä näemme luonnossa, on tehty vastakkaisista energioista. Voimme todeta asian helposti: päivä/yö, valo/pimeys, märkä/kuiva tai vaikkapa talvi/kesä. Sanonta ”kolikollakin on aina kääntöpuolensa” on varmasti sinulle tuttu. Mainitut esimerkit kuvaavatkin mainiosti luonnon vastakkaisia voimia. Kehon ja mielen hyvinvoinnin perusta on siis energioiden tasapaino. Kerron seuraavaksi sinulle 3 kehon ja mielen hyvinvoinnin perustan sopusoinnun tietä/oppia. Nämä opit perustuvat vanhaan kiinalaiseen teoriaan. Teorian historia ulottuu yli 3000 vuoden taakse, jolloin kiinalaiset keksivät sairauksien ehkäisyn menetelmän tarkkailemalla luontoa, energioita ja vuodenaikoja.
Yinin ja Yangin tasapaino. Miksi se on niin tärkeää?
Yin ja Yang -teoria tulee taolaisuudesta, mutta ei liity varsinaisesti uskontoon vaan se on perusperiaate koko universumin toiminnalle. Kaikki luonnossa on tehty vastakkaisista voimista. Ne kuvaavat vuoden- ja vuorokaudenaikojen vaihtelua, ihmisyyttä ja koko maailmankaikkeutta. Jos ei olisi Yinia niin ei olisi Yangia ja toisinpäin. Yang on aktiivinen ja kuuma, yangin vuodenaika on kesä. Yin on passiivinen ja kylmä, yinin vuodenaika on talvi. On hyvin tärkeää, että yin ja yang ovat tasapainossa keskenään. Liian suuri määrä yang-energiaa voi aiheuttaa onnettomuuksia, hämmennystä tai jopa painajaisia. Liian suuri määrä yin-energiaa voi aiheuttaa liikkumattomuutta, kylmyyden pahenemista ja synkän mielentilan.
The Bad News: Nothing lasts forvever – The Good News: Nothing lasts forever
Chi, mikä se on?
Chi on energian virtausta. Chi voi virrata ylös- tai alaspäin. Chi voi tuoda hyvää tai huonoa onnea. Ihmisen elämän energiaa kutsutaan sanalla Chi tai Qi. Qi ja veri kulkee pitkin kanavia, joita kutsutaan meridiaaneiksi. Nämä meridiaanit kattavat kaikki ihmisen sisäelimet ja ruumiin toiminnot. Meridiaanit ovat saaneet nimensä sen sisäelimen mukaan, josta kyseinen meridiaani saa alkunsa. Äskettäin Soulin kansallisen yliopiston tutkijat vahvistivat meridiaanien olemassaolon. He kutsuvat meridiaaneja ”primo-vaskulaariseksi järjestelmäksi” ja toteavat, että tämä järjestelmä on tärkeä osa sydän- ja verisuonijärjestelmää. Kehossamme on 12 parittaista meridiaania (6 yin ja 6 yang) ja kaksi yksittäistä meridiaania. Yang-meridiaanit kulkevat kehossamme alaspäin ja yin-meridiaanit ylös. Qi virtaa kaikkien sisäelimien meridiaanien läpi 24 tunnin syklissä. Näin ne toimivat vuoroveden tavoin, saavuttaen milloin korkean milloin matalan energian tason. Kiinalaisen terveyskäsityksen mukaan ihminen pysyy terveenä niin kauan kuin Qitä ja verta on riittävästi ja ne pääsevät kulkemaan kanavissa esteettä.
Olen kertonut kunkin vuodenajan kohdalla sisäelinpareista, joita eri vuodenaikoina huolletaan. Kukin sisäelin on aktiivinen eri vuorokaudenaikana. Tätä ilmiötä kutsutaan kehon kelloksi. Sisäelinten toimintaan vaikuttavat myös eri vuodenaikojen energiat. Voimme keskittyä kunkin sisäelimen huoltamiseen ja lataamiseen aina tiettyyn aikaan vuodesta. Sisäelinparit työskentelevät yhdessä Yin/Yang-periaatteen mukaisesti. Esimerkkinä paksusuoli/keuhkot: paksusuoli tukee keuhkojen toimintaa eliminoimalla aineet, joita elimistömme ei tarvitse ja vatsa/haima: vatsa tukee haimaa pilkkomalla ruuan, jotta ruuansulatusentsyymit pääsevät työskentelemään.
Feng shui – sopusoinnussa luonnon kanssa
Feng shui voi aluksi tuntua monimutkaiselta. Jopa hieman abstraktilta. Feng shui on tasapainon luomista olemalla sovussa luonnon kanssa. Sen periaatteita on hyvin helppo soveltaa, se sujuu melkein yhtä vaistomaisesti kuin vaikkapa hyräileminen. Jos haluat löytää Feng shuin, mene metsään. Istahda kivelle ja kuuntele luonnon ääniä. Kun vietät tarpeeksi aikaa metsän rauhallisessa paikassa, saatat tuntea onnellisuutta ja rauhaa. Feng shui auttaa meitä hyödyntämään maailmankaikkeuden energiavirtaa suuremman onnen ja menestyksen saavuttamiseksi. Feng shui teoria tukee Seasonalfulness-elämäntavan ajatusta. Kysehän on siis elämisestä luonnon omassa rytmissä hyödyntäen kunkin vuodenajan energiavirtoja. Tämän elämäntavan avulla parannat terveyttäsi ja kehosi hyvinvointia kaikkina vuodenaikoina. Kehon ja mielen hyvinvoinnin perusta on energioiden tasapaino.